Saturday, May 18, 2013

Riblji paprikas

Riblji paprikas




Potrebni sastojci:

2 kg. Ribe (Sarana ili mesane)
200 g. crnog luka
2 1/2 supene kasike slatke mlevene paprike
2 dl. kuvanog paradajza
so po ukusu
1 l vode (ili po osobi)


Priprema jela:

U kotlic slozimo ribu koju smo prethodno ocistili i isekli na komade, stavimo sitno iseckan ili izpasiran crni luk i nalijemo vodom.
Kotlic stavljamo na jaku vatru od prirodnog drveta, najbolje na otvorenom prostoru, ali zasticenom od jakog vetra.
Kad provri, sipamo kuvani paradajz, dodamo slatku mlevenu papriku, promesamo i nastavljamo kuvanje koje dalje traje izmedju 35-45 minuta na jakoj vatri.

Od velikog je znacaja da paprikas vri tokom celog kuvanja, nema veze ako cak ponekad malo tecnosti i iskipi iz kotlica.
Povremeno probati ukus i po potrebi dodavati ljutu mlevenu papriku i so. Ako zelite malo gusci paprikas, pustite da jos malo ukuva na smirenijoj vatri. Kao dodatak u riblju corbu ubaciti malo krompira, svezeg paradajza i ostalog povrca.

Kod samog kuvanja bitno je da paprikas uvek vri, sto znaci da se vatra konstantno odrzava lozenjem.
Ima i nekih posebnih "tajni" koje drvo je najbolje, ali to su vec finese.
Ovom prilikom otkricu vam i jednu tajnu sto se samog lozenja tice, a to je da slazete drva u obliku trougla, jer se tako postize ravnomerno kuvanje sa svih strana kotlica.

Sva masa ce biti ravnomerno skuvana. Riba se naravno nece raspasti, sto bi neki pomislili, jer to ne dozvoljava kiselost kuvanog paradajza koji smo dodali, a ima za ulogu da drzi namirnice sjedinjene u jednom komadu.
U nedostatku paradajza moze da se koristi i vrlo malo sirceta ili limunovog soka, ali to onda nije vise tradicija.

Za sam kraj, evo i jos jedne tajne kako znati da je paprikas sigurno gotov i spreman za sluzenje: na kasiki, kada probate ukus, ne bi trebalo da se jasno vidi tanki "prsten" svetle boje na obodu.

Ako se prsten vidi, znaci da je potrebno jos malo da ukuva, da ispari visak vode...

Na isti ovaj nacin, dakle riblji, mogu da se spremaju i razna druga jela. Pasulj na riblji nacin je fantastican, gulas takodje. Ubacite glavne namirnice, nalijete vodom i kad prokuva dodate mlevenu papriku i paradajz, sveze povrce, zacine.
Dobro je ubaciti i koji komadic krompira koji ce jelo uciniti blago guscim, a razlog tome je razlaganje skroba, pa tako ne morate jelo uprziti brasnom.
Duzina kuvanja zavisi od vrste pasulja i mesa, u zavisnosti sta spremate. Govedini treba dosta duze vremena, svinjetini malo manje, dok piletini ne treba puno. Belom krupnom pasulju tetovcu ne treba puno vremena, dok onim tamnijim vrstama treba vise...

0 comments:

Post a Comment